BRAINSTORMING

 

 

 

 

El “brainstorming” o pluja d'idees és la tècnica més coneguda i va ser desenvolupada per Alex Osborn, (especialista en creativitat i publicitat) els anys trenta i publicada el 1963 al llibre “Applied Imagination”. És la base sobre la qual pivoten la resta de tècniques aquesta és eminentment grupal per a la generació d'idees.

 

 

 

 

Funció: Consisteix a produir idees sense cap tipus de crítica establint l'objectiu i generar diverses idees en un temps determinat

ETAPES DEL PROCÉS

1a Escalfament

Exercitació del grup per a un millor funcionament col·lectiu

2a Generació d'idees

S'estableix un nombre d'idees al qual volem arribar

Es marca el temps durant el qual treballarem

I les quatre regles fonamentals que s'esmenten a continuació:

  • Tota crítica està prohibida

  • Tota idea és benvinguda

  • Tantes idees com sigui possible

  • El desenvolupament i associació de les idees és desitjable

3a Treball amb les idees

Les idees existents poden millorar mitjançant l'aplicació d'una llista de control , també es poden afegir altres idees . Osborn recomana l'ús de preguntes com les següents:

Aplicar d'una altra manera? Modificar? Ampliar? Reduir? Substituir? Reorganitzar? Invertir?

4a Avaluació

Després de la generació d'idees, el grup estableix els criteris amb els quals va a avaluar les idees . Exemples : Rendibilitat de la idea, grau de factibilitat, grau d'extensió de la idea...

DESENVOLUPAMENT

 

Després de la descripció del problema per part del moderador , s'exposen les regles : respectar el silenci durant el temps establert i no interrompre ni expressar les nostres idees a un altre participant fins que el moderador no ho indiqui .

 

Els exercicis creatius, els exercicis de relaxació i altres activitats entretingudes realitzades abans de començar, ajudaran als participants a relaxar les seves ments per poder ser més creatius durant la sessió.

 

Durant uns minuts, els participants anoten en silenci totes les seves idees ; passat aquest temps es fa una ronda en què cada participant exposa una sola idea cada vegada , si bé l'única interacció possible és entre moderador i participant , i per aclarir la idea que el primer escriurà a la pissarra .

 

Quan totes les idees estiguin escrites , s'inicia ja una discussió entre els participants per aclarir els dubtes que puguin existir sobre el que ha quedat escrit , podent-se modificar ara alguna aportació . De nou en silenci , cada assistent , utilitzant unes fitxes, ordena jeràrquicament les aportacions que li semblen més importants . Se sumen totes les votacions individuals i s'obté una jerarquia d'idees amb les que es repeteix de nou el procés fins que s'arriba a la votació final .

 

 

El Brainstorming funciona millor si el grup de persones és variat. L'ideal és que els participants pertanyin a diversos departaments diferents de l'organització i tinguin diferents antecedents professionals. Encara en les àrees especialitzades, els de fora poden aportar idees fresques i inspirar als experts. 

 
 

ENLLAÇOS / VÍDEOS 

 

http://www.neuronilla.com/index.php?option=com_content&view=article&id=82/70

 

*En aquesta pàgina web ens explica què és el “brainstorming” i les tasques per a dur a terme aquest procés

 

 

http://www.jomaneliga.es/PDF/Administrativo/Calidad/Brainstorming.pdf

 

*En aquest pdf. apareix informació dels passos que hem de seguir per a una pluja d'idees.